dinsdag 17 juli 2012

Een simpel pofbroekje maken!

Ik vond laatst nog een leuke stof in de kast. Ik had het een tijd terug op de markt gekocht. Ik besloot om daar een jurkje met een broekje voor mijn dochtertje van te maken. Voor de liefhebbers heb ik hieronder een werkbeschrijving gemaakt van het broekje. Voor een kant en klaar patroon, kun je gebruik maken van een super simpel patroon op http://www.kiind.nl
Om te starten, teken je het patroon in de gewenste maat. Dan leg je het op de stof.

Je knipt de broekdelen met wat naadtoeslag uit de stof. Voor de bovenkant van het broekje heb ik 4 cm genomen, rekening houdend met de breedte van het elastiekje wat er nog in moet. Voor de onderzijde van het broekje (de zoom) heb ik 5 cm genomen. Voor de zijnaden (links op het patroon) heb ik 3 cm genomen en voor de kruisnaden 1 en 1,5 cm.


Met een radeerwiel neem je het patroon over op de stof.
Stik nu de zijnaden van beide patroondelen. De naadtoeslag werk je met een zigzagsteek af of gebruik hiervoor een lockmachine. Strijk de naadtoeslag open. 
Stik nu de binnenbeennaden.

Nu heb je als het goed is als het ware de 2 benen van het broekje.
Schuif de benen zo in elkaar dat de stoffen met de goede kanten op elkaar liggen en stik de kruisnaad.

De naadtoeslag werk je met een zigzagsteek af of gebruik hiervoor een lockmachine. Strijk de naadtoeslag open. 

Ik gebruik voor de bovenkant van het broekje een elastiek van 7 mm dikte. Je keuze is daarin heel vrij.

Voor de onderzijde van het broekje gebruik ik ook 2 stukken elastiek. Zorg dat het broekje prettig zit. Dus die elastiekjes moeten goed passen rond de beentjes.


We beginnen met de bovenelastiek. Die verdeel je in vier gelijke stukken. Geef dit aan door er een speld te plaatsen.

Je verdeelt de bovenzijde van de broek ook in vier gelijke stukken. Plaats spelden. Je plaatst nu de elastiek net een half cm boven jouw radeerlijn. De spelden op het elastiekje verdeel je op de spelden op het broekje.


Als je dat hebt gedaan, vraag je iemand om hulp. Diegene houdt 1 hand op 1 speld en een ander hand op een andere speld en strekt de stof tussen die spelden recht. Het elastiekje wordt daartussen ook recht gestrekt. Zo kun je het elastiekje vastspelden aan het broekje.


Stik nu het elastiekje vast aan het broekje. Vouw vervolgens het gestikte elastiekje dubbel en stik het vast.Doe dit precies ook zo met de onderzijde van beide benen.

Het broekje is af!
Geen opmerkingen: