donderdag 21 februari 2013

Paella met stukjes kip en zeevruchten!


Paella wordt op diverse manieren bereid. Je hebt uiteraard ook van die kant en klare maaltijdpakketten te koop. Maar wat smaakt er veel lekkerder dan zelfgemaakte paella?!!! Juist, de zelfgemaakte paella! Na wat geknutsel in de keuken, hieronder mijn eigen paellarecept. En uiteraard, zonder kant en klare bouillonblokjes of kant en klare kruidenzakjes. Gewoon zelf je eigen kruiden/specerijen toevoegen. En echt, het smaakt verrukkelijk! 

Benodigdheden:


300 gram zeevruchten 
300 gram kipfilet
handje vol erwten
1 rode paprika
1 groene paprika
1 ui
2 tomaten
paar takken peterselie
2 wortels
1 teentje knoflook of knoflookpoeder
1 glas rijst (inhoud 200 ml)
1 glas water

zout 
olie (kokosolie)

Kruiden/ specerijen:
zwarte peper*
paprikapoeder*
gember*
kurkuma*
koriander*

paar saffraandraadjes

* een theelepeltje

Bereidingswijze:

Snijd de kipfilet, paprika's, wortels, ui, peterselie in stukjes. Rasp de knoflookteen.
Doe wat olie in de pan.  Doe de in stukken gesneden ui en geraspte knoflookteentje in de pan. Voeg de in stukken gesneden kipfilet toe. Na ongeveer 5 minuten voeg je de gesneden groente en erwten toe. Voeg vervolgens de specerijen en peterselie toe. Doe de zeevruchten erbij. Voeg zout naar smaak toe. Roer het geheel goed. Voeg de rijst en water toe. Laat het geheel zo'n 20 minuten op zacht vuur koken. 

Eet smakelijk!






maandag 18 februari 2013

Dorade met tomatensaus en zoete aardappelen.



Benodigdheden:


1 dorade
2 zoete aardappelen
1 citroen

Voor de tomatensaus:

2 el olie (olijfolie of kokosolie)
1 ui
1 bosje koriander
3 vleestomaten
1 el blanke rozijnen
1/2 tl komijn
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl zwarte peper
1/2 tl gedroogde basilicum

Voor de marinade:

1 teentje knoflook
1/2 ui
1/2 bosje koriander
1 el olie (olijfolie of kokosolie)
paar saffraandraadjes
1 tl paprikapoeder
1/2 tl zwarte peper
1/2 tl zout
1/2 tl komijn

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de marinade voor de vis. Besmeer de dorade met de marinade. 
Maak de tomatensaus door kleine stukjes tomaten, stukjes ui, de blanke rozijnen en kruiden goed te mengen. Eventueel gebruik je een keukenmachine om de tomaten en ui te mixen. Mix het dan niet te lang om geen waterige massa te krijgen. 
Doe de tomatensaus in een ovenschaal en leg de dorade erin. Leg de ovenschaal in de oven, bedekt met een aluminiumfolie. Na 30 minuten haal je de aluminiumfolie eraf en laat je de vis nog een kwartier in de oven. De zoete aardappelen kun je ook in de oven gaar laten worden. Ik leg ze naast de ovenschaal in de oven en laat ze samen met de vis gaar worden.

Variatietips: 

- Serveer er wat gamba`s en garnalen bij.
- Serveer een paar groene olijven erbij.
- Voor de aardappeleters: serveer er gestoomde, gekruide, gegrilde aardappelpartjes bij.

Eet smakelijk!