donderdag 22 november 2012

Volkoren speltbrood bakken.







Speltmeel valt onder het oergraan en is t.o.v. de tarwe super gezond. 
Dus ik dacht:' Daar ga ik de komende tijd mee experimenteren'. Ik besloot om een simpel speltbrood te maken. Het smaakt heerlijk met roomboter/grasboter en honing! Ook eens proberen? Hieronder het recept! Eet smakelijk! :) 


Voor het bakken heb ik de volgende producten gebruikt. Uiteraard kun je daar lekker jouw eigen keuzes in maken! 

500 g speltmeel volkoren 







9 g gedroogde biogist



                                                       
   Himalaya zout


Gebroken lijnzaad



Benodigdheden:


500 gram volkoren speltmeel
1 zakje gedroogde gist (9 gram)
1,5theelepel zout
zout 
310 ml lauw water
2 eetlepels kokosolie
2 eetlepels gebroken lijnzaad


Bereidingswijze:

Alle bovenstaande ingrediĆ«nten samenvoegen in een kom en een samenhangend geheel van maken. Let erop dat de gist niet direct in contact komt met zout. Roer de zout eerst door de meel. Goed kneden. Gebruik eventueel een kneedmachine. Het brooddeeg moet soepel en stevig zijn. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen. Verwarm de oven op 220 graden voor. Vet een bakvorm in en bestrooi het met wat meel.
Besproei het gerezen deeg met wat water voor het in de oven gaat. Ik zet ook een vuurvast schaaltje gevuld met water onderin de oven, zodat de korst mooi wordt en niet gaat uitdrogen.  
Bak het brood in zo´n 40 minuten gaar op 200 graden. De baktijd en temperatuur verschilt per oven.
Wanneer de baktijd verstreken is, kun je voor een mooie glanzende korst het brood met heet water bestrijken. Je zet dan wel de oven uit. Dan laat je het brood nog 1 minuut in de dichte oven drogen. Haal het brood direct uit de bakvorm, zodat de korst mooi stevig blijft en niet hard wordt. Laat het afkoelen op een rek.





Ook interessant om eens te lezen is het volgende artikel over volkoren brood. Dit artikel

 gaat over een bakker die zijn verhaal doet over gezondheid en volkoren brood.