donderdag 22 augustus 2013

Brood bakken: heerlijke broodjes van speltmeel!




Deze broodjes zijn eenvoudig om te maken. Het was even experimenteren met de ingrediĆ«nten, maar dat is nou juist zo leuk aan bakken! 

Wat heb ik zoal uitgeprobeerd?:

-  Zo kun je speltmeel in het recept vervangen door speltbloem. Of beiden in het recept verwerken.
- Ook kun je 1 theelepel of 1 eetlepel honing toevoegen aan het recept. 
- Kokosolie kun je vervangen door roomboter.

Verder is het van belang dat je het deeg goed kneed voor een heerlijk eindresultaat. Een kneedmachine is super handig om hierbij te gebruiken. 


Benodigdheden:

Het deeg
500 gram speltmeel
6 gram gist
8 gram zout
1 ei
300 ml lauwwarm water
25 ml kokosolie
Optioneel: 1 thee -of eetlepel honing

Op de broodjes
Maanzaad
sesamzaad


Bereidingswijze:

Doe alle ingrediĆ«nten in een kom en meng alles door elkaar. kneed het geheel zo'n 15 minuten tot een soepel deeg. Vorm een deegbal en laat het zo'n uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 220 graden.

Na de rijstijd druk je de lucht uit het deeg door het op een ingevette werkplek na te kneden. Vorm 9 of 10 kleine bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bolletjes plat met jouw handpalm. Maak de plat gemaakte bolletjes vochtig met wat water (met een bakkwast). Bestrooi de platte bolletjes met wat sesam- en of maanzaad. Eventueel laat je de deegbolletjes nog een half uurtje narijzen. Ik heb ervaren dat dit bij speltdeeg niet echt nodig is. Bak de broodjes in 15 minuten gaar. Laat de broodjes op een rooster afkoelen. 
 
Eet smakelijk!!!


De deegbal voor het rijzen.


De deegbal na het rijzen.

De plat gedrukte deegbolletjes.

                                  
De bolletjes zijn gaar en klaar!


Bewaartip: 

Bewaar de broodjes in papieren zakjes in een broodtrommel. De broodjes kun je uiteraard ook invriezen.