maandag 17 december 2012

Mama`s die borstvoeding geven, vergeet jezelf niet!


Het is welbekend dat het geven van borstvoeding super goed is voor zowel de borstvoedende mama's als voor het kind. Zo brengt borstvoeding voor zowel de mama als het kind gezondheidsvoordelen met zich mee. Je kunt denken aan bescherming tegen allergieën en allerlei ziektes. Ook versterkt het, het immuunsysteem van het kind en bevat het antistoffen tegen allerlei ziektes. Mama's die borstvoeding geven, verlagen de kans om later borst- en eierstokkanker te krijgen.  Naast deze gezondheidsredenen  bevordert het borstvoeden ook het hechtingsproces tussen moeder en kind; ben je goedkoper uit en heb je het altijd bij de hand. Als je aan al deze voordelen denkt, is jouw keuze zo gemaakt. Je besluit om borstvoeding te gaan geven. Je wilt immers het beste voor jouw kind! Maar let er dan wel op dat je goed voor jezelf blijft zorgen! Zo kunnen jullie beiden genieten van de borstvoedingsperiode! Hieronder wat ervaringstips!


Borstvoedingscursus:
Voordat je gaat starten met het borstvoeden, wil je er uiteraard alles over weten. Je kan er tegenwoordig veel over lezen in boeken en ook op het internet. Maar er bestaan ook borstvoedingscursussen waar je tijdens jouw zwangerschap naartoe kunt gaan. Zo leer je oa de verschillende aanlegtechnieken en wat je dient te doen bij eventuele startproblemen. Heel erg handig dus!

Hulp inschakelen:
Voor het eerst aanleggen, kan spannend zijn. Laat je goed steunen door jouw partner en schakel tijdig een lactatiekundige in als je echt even niet verder kan. 

Rust:
Zorg ervoor dat je als mama goed je rust pakt. Indien het mogelijk is, doe een middagdutje. Of ga een uurtje eerder naar bed.

Goede voeding:
Zorg ervoor dat je goed eet en voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Gebruik ter aanvulling bijvoorbeeld: prenatal nutrients. Deze multivitamine is speciaal bedoeld voor zwangere en borstvoedende vrouwen. Naast de nodige vitamines en mineralen is het ook van belang om voldoende gezonde vetten te nuttigen. Denk aan olijfolie, kokosolie en roomboter (grasboter). Maar ook het nuttigen van vette vis, noten en avocado zorgen voor de nodige gezonde vetzuren.
Naast voeding is voldoende vocht binnen krijgen ook erg belangrijk! Tip: drink een glas water of iets anders bij elk moment van voeden.

Volg je eigen gevoel:
Als mama weet jij uiteindelijk wat het beste voor jezelf en voor jouw kind is. Wees daar niet onzeker over. En geniet vooral van jouw spruitje!
Geen opmerkingen: