maandag 17 juni 2013

Gevulde croissantvormige spelt broodjes van speltbloem.

Deze zachte broodjes zijn heerlijk om te maken.

Je kunt voor zowel zoete als hartige vulling kiezen. 

Je kan er ook van alles op strooien, zoals maanzaad, sesamzaad, nigellazaad Benodigdheden: 

Het deeg:
1/2 kilo speltbloem
7 gram droge gist
1 ei
9 gram himalayazout
150 ml kokosolie
+/- 150 ml  lauwwarm water

Voor op de broodjes:
Eigeel
sesamzaad of nigellazaad of maanzaad.

De vulling:
Hartig of zoet. Je kan denken aan gehakt/kip met groenten. Een zoete vulling kan bijvoorbeeld de vulling zijn van een appelflap.

Bereidingswijze:

Stap 1:

Voeg bij de speltbloem het zout toe. Voeg de kokosolie en het ei toe. Meng alles goed door elkaar. Meng de gist met wat lauwwarm water. Voeg dit vervolgens toe aan het geheel. Voeg nu beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg tot een soepel geheel. Laat het op kamertemperatuur rijzen. Geef het ongeveer 1 uur de tijd om zich te verdubbelen.

Het deeg voor de broodjes.
Stap 2:

Maak van het deeg ongeveer 15 bolletjes. Leg de bolletjes op een ingevette plaat of op bakpapier. Laat ze even 20-30 minuten narijzen. 
                                       

De deegbolletjes.

Stap 3:

Het deeg is heerlijk soepel. Bestrooi het werkblad met wat bloem, zodat het deeg niet vastplakt. Rol met een deegrol elk bolletje tot een platte deeglap. Zorg ervoor dat jouw deeglap aan de onderzijde breder is dan de bovenzijde (een driehoekige vorm)  Aan de onderzijde van jouw deeglap doe je 2 eetlepels vulling, verdeeld van links naar rechts. Je legt nu het deeg aan de onderzijde over de vulling en zo rol je het verder tot een croissant.


Stap 4:

Leg de broodjes op een bakplaat bedekt met bakpapier. Besmeer de broodjes met wat eigeel. Bestrooi ze met wat sesamzaad of maanzaad of nigellazaad. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op 200 graden totdat ze goudbruin kleuren. Duur: zo'n 20 minuten, afhankelijk van jouw oven.


De gevulde croissantvormige spelt broodjes van speltbloem met nigellazaad.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Moeders Atelier zei

Mmmm, ze zien er heerlijk uit!

Oum Abdillah zei

Ik ben wat in de war met de Nederlandse benaming van de verschillende soorten bloem/meel. Spelt...dat is geen volkoren maar ook geen smied, toch? En smied hoe zeg je dat dan in het nl?